Botanik Dünyası MERKEZ/KAHRAMANMARAŞ Tel: (505) 747 01 29 (532) 264 74 64

1 Adet Fide 3 TL

1 Yıllık Fidan 5 TL

2 Yıllık Fidan 15 TL

TOHUM

500'lük 1000'lik 5000'lik
20 TL 30 TL 100 TL

**Ayrıca toplu alımlarda fiyatlarda alınan miktara göre indirim olacaktır.**

25 Kasım 2008 Salı

Paulownia'nın Ciftciye Sagladigi Avantajlar Nedir?

Paulownia çiftçilere hangi avantajları sağlar?
Zirai Ormancılık (Agroforestry)
Paulownia buğday, pamuk, mısır, soyafasulyesi, yonca, patates, sebze ve çiçekler ile aynı anda yetiştirilebilir.
Değerli bir bitkidir çünkü, toprak verimliliğini arttırır. Kışları ısıyı yükseltir, yazın ise ısıyı düşürür. Buna ek olarak toprak ve hava rutubetini yükseltir.

Paulownialar zirai ormancılık konusunda aşağıdaki konularda çiftçilere çeşitli avantajlar sağlarlar:

Su seviyesini düşürerek tuzlanmayı önlerler.
Derin kök sistemi ile erezyonu engeller.
Ekinler üzerindeki rüzgar zararını engeller.
Toprak ve hava rutubetini yükseltir, dolayısı ile sulama ihtiyacını azaltır.
Yapraklarını döktüğü zaman, derin topraklardan çektiği besin maddelerini yüzeydeki toprağa aktarırlar.
Sonbaharda dökülen yapraklar küçük ve büyükbaş hayvanlar için çok değerli bir besin maddesidir.
İkici veya üçüncü yıl cinsel olgunluğa erişen ağaç ilkbaharda çiçek açar. Paulownia çiçekleri üç ay gibi uzun bir süre ağaç üzerinde kalır ve çok miktarda olur, bu bol miktarda bal üretimi demektir.
Paulownia dan, kısa aralıklarla çok miktarda değerli kereste üretimi mümkündür. Kesim periyodu 2 ile 16 yıl arasındadır. Sıcak ve rutubetli bölgelerde yetişen Paulownia çok hızlı bir gelişim gösterir. Hızlı büyüyen ağacın kerestesi daha yumuşak olur. Kerestesinin dünya pazarlarındaki m3 fiyatı 200$ - 500$ (US) arasında değişir.
Kesim yapıldıktan sonra mevcut kök yapısını kullanarak daha da güçlü bir şekilde yeniden büyür. Yeni fide yatırımı yoktur

24 Kasım 2008 Pazartesi

Paulownia'nin Peyzaj Uygulamalarina Faydalari

Paulownia Ağacının Peyzaj Uygulamasına Faydaları Nelerdir?

Paulownia ağaçları ile kent ormanları ve peyzaj uygulamaları faydaları nelerdir?
Diğer ağaçlardan ayrı ve çekici olması, üstün özellikleri ve çok hızlı büyümeleri Paulowniaları kent ormanları konusunda ideal bir noktaya getirmektedir.
Paulownialar sonbahar sonlarında ve kış aylarında uykudadır ve baharda sık dalları olmadığından dolayı tüm güneş ışınlarını geçirirler.
Yaz gelince serin ve gölgeli bir alan meydana getirirler. Yaprakları üzerindeki ince tüyler yardımı ile yaprakları büyük miktarda toz, duman, ve hava kirini emerek havayı temizler. Bir hektar Paulownia yılda 6 kilogram atmosferik kükürt emme kabiliyetine sahiptir.

Çin'deki Chendou kentinde yoğun Paulownia ağaçlandırması sonucunda hava kirliliği %80 den daha fazla bir oranda azaltılmıştır.
Paulownia dikim alanları gerek yağmur, gerekse atık sularının verimli kereste üretimine dönüştürebileceği yerlerdir. Atğk sularğn denize ve nehirlere boşaltılmasının sorun olduğu yerler için çok iyi bir alternetif oluşturur.
Paulownia kökleri sürekli olarak su içinde kalmaktan kesinlikle hoşlanmazlar. Bu nedenle şehir kanalizasyon, yağmur suyu ve temiz su vb şebekelerden köklerini uzak tutarlar. Saçak kökleri hemen ağaç dibinde bulunmaktadır, uzayan ve derine giden kökler kazık köklerdir. Bu nedenlerle bu gibi şebekelerin Paulownia kökleri ile dolup tıkanması söz konusu değildir.

Paulownia ağaçlarının erkek ve dişi üreme organları aynı ağaç üzerindedir. Bu nedenle üreme dönemlerinde spor, polen vb. uçucu organizmaları yoktur. Bu nedenle insan sağlığını ve çevre temizliğine olumsuz bir etkisi olmaz.
Paulownia fidanlarının, fidanlıktan sökülerek asıl dikilecek alana taşınması son derece kolaydır. 1 yaşındaki fidanların boyları 4,5 - 6,5 m arasındadır. Yaprak dökümünden sonra fidanlar topraktan sökülür, kökleri açığa çıkarılır ve topraksız olarak dikileceği yere nakledilir. Topraksız taşınması ve genel olarak ağacın özgül ağarlığının diğer ağaçlardan daha hafif olması nedeni ile kolayca taşınabilir ve motorize bir ekipmana (vinç vb.) gerek kalmaksızın iki kişi tarafından rahatça dikim yapılabilir. Bu şekilde taşınan fidanların yeni yerlerinde tutma oranı %99.5 dir.
Paulownia ağaçları hızlı büyümeleri nedeni ile, şehir içi peyzaj uygulamalarında ve kent ormanları oluşturmada çok elverişli ağaçlardır. Yerine dikilen 1 yaşındaki fidan 5 yıl içinde 15 - 20 m boyunda ve 30 cm çapında bir gövdeye sahip olurlar. Bu ağaçlara şekil vermek çok kolaydır.

Tuttuktan sonra fazla bir bakıma ihtiyaç göstermediklerinden ve çabuk büyüdüklerinden, olası gecekondu oluşum bölgelerinin ağaçlandırılarak korunması amacı ile dikim yapılabilir. Bu bölgelerde kesme, yakma gibi uygulamalar yapılsa bile mevcut kök sistemi ile çok kısa bir süre içerisinde tekrar orman alanı haline dönmektedir.

Paulownialar ikinci veya üçüncü yılda cinsel erginliğe ulaşırlar ve çiçek açarlar, çiçekleri bol, iri, güzel görünüşlü ve hoş kokuludur. Bahar aylarşnda en az iki ay süre ile çiçekleri üzerinde kalır.
Paulownia fidanları Türkiye ikliminde yetiştikleri için dişer bir yörede veya ülkede büyüyen ve Ankara iklimine adapte olmaya çalışırken yaşamını yitiren diğer boylu ağaç türlerine göre çok ekonomiktir.
Türkiye’de yetişebilen hiç bir ağaç türü ile kıyaslanamayacak bir büyüme hızına sahiptir. Diğer ağaçların 25 - 30 yılda gösterdiği büyüme performansını bir kaç yılda gösterir.

Paulownia Tarihi Hakkında Bilgi

Paulownia Nedir? Paulownia Tarihi Hakkında Bilgi

Efsanelere ve kayıtlara göre, eski zamanlarda insanlar paulowniayı bir çok amaçta ve araçta kullanmıştır. Denilir ki "Kral Yui bir tepeye gömüldüğünde, 9cm'lik bir paulownia kerestesinden yapılan tabutla gömülmüştür." Bu 2600 yıl önce bile paulownia ağacı kullanıldığını göstermekte. "Zhuang Tze" çalışmasında kaydedildiğine göre " Zümrüt-ü Anka, güney denizinden kuzey denizine kadar paulownia ağacından başka bir ağaca konmadan ve bamboo meyvesinden başka birşey yemeden ulaşırmış." Çinliler yüzyıllardır Paulownia ağacını iyi şans getirmesi ve Zümrüt-ü Anka'yı etkilemesi (çekmesi) için dikmişlerdir.

Paulownia Çin'in en eski tarım tarihine sahip ağaçtır. "Shang Shu" kitabının "Yui Gong bölümünde (MÖ 300) denir ki; "Shucho'daki insanlar krala paulownia sunarlardı..." Bu açıkça gösteriyor ki insane eliyle yapılan dikimler o zamanlar vardı ve insanlar paulownia kerestesini kullanıyorlardı. "Mencius" adındaki kitapta yazdığına göre insanlar paulownia, catalpa ovata ve diğer başka büyük kereste ağaçlarını dikmesini ve yetiştirmesini biliyorlardı. Paulownia ve catalpa dikmeyen çiftçi de iyi bir çiftçi sayılmazdı. Bu kural MÖ 475-211 yılları arasındaki dönemde geçerliydi. Yani şu açık ki Çinliler paulownia yetiştiriciliğinde dikkate değer bir deneyime sahiptiler. "Mon Qin Dynasty" (MÖ 221-207) kitabında yazdığına göre; " Fu Jian Suei, Arfang şehri civarında binlerce Paulownia dikmiştir." Bu gösteriyor ki geniş çaplı Paulownia dikimleri o zamanlar da yürütülmekteydi.

Chen Chu (MÖ 982-1061) tarafından yazılan "Paulownia Üzerine Monografi" kitabı MÖ 1049 senesinde basılmıştır. Birçok tarihi kayıt arasında, en çok bu kitap göze çarpmaktadır. Çünkü paulownia yetiştirilmesi ve bakımıyla ilgili yöntemler bu kitapta verilmiştir. Kitaptaki bir çok sonuç bugün dahi geçerli. Kitapta fide büyümesi, ağaçlandırma, bakım, idare, keresete özellikleri, taksonomik ve yapısal birçok detaya geniş bir şekilde değinilmiş ve bu bilgiler hala paulownia yetiştiriciliğinde ve bilimsel araştırmalarda önemli değere sahiptir.

1960'larda, Lankau Köyündeki köylüler bazı sonuçlara varmışlardır. Bunlar a) Eğer kumsal bir alanda orman yoksa o yer insanlara fayda sağlamaz b) Rüzgar, kuraklık ve sel gibi doğal belalara karşı Paulownia'lı ikincil tarım zararı önemli ölçüde azaltır.

Şu anda tüm Çin'de 1.300.000 hektar alanda ikincil tarımlı Paulownia yetiştiriciliği yürütülmektedir. Birçok araştırma enstitüleri, kolejler, üniversiteler önceliği paulownia ile ilgili projelere vermiştir. Bazı köy kooperatifleri de paulownia üzerine araştırma yürütecek araştırma enstitüleri kurmuştur. İkincil tarım, çoğaltma, gövde ve kereste gelişimi, hastalık ve haşere kontolü, budama ve kesme teknikleri üzerine araştırmalar yapılmıştır. Ayrıca kereste özellikleri ve yararlanma üzerine deneyler de yürütülmüştür.