Botanik Dünyası MERKEZ/KAHRAMANMARAŞ Tel: (505) 747 01 29 (532) 264 74 64

1 Adet Fide 3 TL

1 Yıllık Fidan 5 TL

2 Yıllık Fidan 15 TL

TOHUM

500'lük 1000'lik 5000'lik
20 TL 30 TL 100 TL

**Ayrıca toplu alımlarda fiyatlarda alınan miktara göre indirim olacaktır.**

24 Kasım 2008 Pazartesi

Paulownia'nin Peyzaj Uygulamalarina Faydalari

Paulownia Ağacının Peyzaj Uygulamasına Faydaları Nelerdir?

Paulownia ağaçları ile kent ormanları ve peyzaj uygulamaları faydaları nelerdir?
Diğer ağaçlardan ayrı ve çekici olması, üstün özellikleri ve çok hızlı büyümeleri Paulowniaları kent ormanları konusunda ideal bir noktaya getirmektedir.
Paulownialar sonbahar sonlarında ve kış aylarında uykudadır ve baharda sık dalları olmadığından dolayı tüm güneş ışınlarını geçirirler.
Yaz gelince serin ve gölgeli bir alan meydana getirirler. Yaprakları üzerindeki ince tüyler yardımı ile yaprakları büyük miktarda toz, duman, ve hava kirini emerek havayı temizler. Bir hektar Paulownia yılda 6 kilogram atmosferik kükürt emme kabiliyetine sahiptir.

Çin'deki Chendou kentinde yoğun Paulownia ağaçlandırması sonucunda hava kirliliği %80 den daha fazla bir oranda azaltılmıştır.
Paulownia dikim alanları gerek yağmur, gerekse atık sularının verimli kereste üretimine dönüştürebileceği yerlerdir. Atğk sularğn denize ve nehirlere boşaltılmasının sorun olduğu yerler için çok iyi bir alternetif oluşturur.
Paulownia kökleri sürekli olarak su içinde kalmaktan kesinlikle hoşlanmazlar. Bu nedenle şehir kanalizasyon, yağmur suyu ve temiz su vb şebekelerden köklerini uzak tutarlar. Saçak kökleri hemen ağaç dibinde bulunmaktadır, uzayan ve derine giden kökler kazık köklerdir. Bu nedenlerle bu gibi şebekelerin Paulownia kökleri ile dolup tıkanması söz konusu değildir.

Paulownia ağaçlarının erkek ve dişi üreme organları aynı ağaç üzerindedir. Bu nedenle üreme dönemlerinde spor, polen vb. uçucu organizmaları yoktur. Bu nedenle insan sağlığını ve çevre temizliğine olumsuz bir etkisi olmaz.
Paulownia fidanlarının, fidanlıktan sökülerek asıl dikilecek alana taşınması son derece kolaydır. 1 yaşındaki fidanların boyları 4,5 - 6,5 m arasındadır. Yaprak dökümünden sonra fidanlar topraktan sökülür, kökleri açığa çıkarılır ve topraksız olarak dikileceği yere nakledilir. Topraksız taşınması ve genel olarak ağacın özgül ağarlığının diğer ağaçlardan daha hafif olması nedeni ile kolayca taşınabilir ve motorize bir ekipmana (vinç vb.) gerek kalmaksızın iki kişi tarafından rahatça dikim yapılabilir. Bu şekilde taşınan fidanların yeni yerlerinde tutma oranı %99.5 dir.
Paulownia ağaçları hızlı büyümeleri nedeni ile, şehir içi peyzaj uygulamalarında ve kent ormanları oluşturmada çok elverişli ağaçlardır. Yerine dikilen 1 yaşındaki fidan 5 yıl içinde 15 - 20 m boyunda ve 30 cm çapında bir gövdeye sahip olurlar. Bu ağaçlara şekil vermek çok kolaydır.

Tuttuktan sonra fazla bir bakıma ihtiyaç göstermediklerinden ve çabuk büyüdüklerinden, olası gecekondu oluşum bölgelerinin ağaçlandırılarak korunması amacı ile dikim yapılabilir. Bu bölgelerde kesme, yakma gibi uygulamalar yapılsa bile mevcut kök sistemi ile çok kısa bir süre içerisinde tekrar orman alanı haline dönmektedir.

Paulownialar ikinci veya üçüncü yılda cinsel erginliğe ulaşırlar ve çiçek açarlar, çiçekleri bol, iri, güzel görünüşlü ve hoş kokuludur. Bahar aylarşnda en az iki ay süre ile çiçekleri üzerinde kalır.
Paulownia fidanları Türkiye ikliminde yetiştikleri için dişer bir yörede veya ülkede büyüyen ve Ankara iklimine adapte olmaya çalışırken yaşamını yitiren diğer boylu ağaç türlerine göre çok ekonomiktir.
Türkiye’de yetişebilen hiç bir ağaç türü ile kıyaslanamayacak bir büyüme hızına sahiptir. Diğer ağaçların 25 - 30 yılda gösterdiği büyüme performansını bir kaç yılda gösterir.

0 yorum: