Botanik Dünyası MERKEZ/KAHRAMANMARAŞ Tel: (505) 747 01 29 (532) 264 74 64

1 Adet Fide 3 TL

1 Yıllık Fidan 5 TL

2 Yıllık Fidan 15 TL

TOHUM

500'lük 1000'lik 5000'lik
20 TL 30 TL 100 TL

**Ayrıca toplu alımlarda fiyatlarda alınan miktara göre indirim olacaktır.**

5 Mart 2009 Perşembe

Kent Alanında Paulownia Nasıldır?

Kent Alaninda Paulownia

Dünyanın en hızlı büyüyen ağaç türlerinden biri olan paulownia çok düzgün gövde formuna sahip geniş yapraklı bir ağaçtır. Uzak doğu kökenli olup yaklaşık 1,500 yıldır doğada bulunmaktadır. Kış aylarında yapraklarını döken paulownia , dikili olduğu toprağa uyum gösterip kök sistemini oluşturması sonrasında hızla büyüyerek birkaç sene içerisinde 8-10 metrelik olgun bir ağaç görünümünü almaktadır.
Paulownianın en çok yetiştirildiği ülke olan Çin de , Paulowniadan kereste elde etmek için oluşturulmuş orman plantasyonlarının yanı sıra kentsel ağaçlandırmalarda da sıkça kullanıldığını görmekteyiz. Paulownia ağacı hızla ağaçlandırılması planlanan alanlar için de en iyi seçimdir. Hızlı büyümesinin yanında aşağıda belirtilen özellikleri Paulownia ağacının kent alanlarındaki kullanımını artırmaktadır.

· Dekoratif Görünüme Sahiptir

İlkbaharda açan hoş kokulu çiçekleri , uzun kapsüllü orkide benzeridir. Yaklaşık bir ay süren çiçekli dönemi boyunca yoğun bir koku yayarak kendilerini çevrelerine hissettirmektedirler. Olağanüsü düzgün gövde formu, özellikle sıra halinde dikili olduklarında , tertibi simgeleyen görünüm vermektedir .

· Geniş Yapraklıdır

Geniş yapraklarının çapı 80-90 cm ye kadar çıkmaktadır. Bu da paulownia ağacının oksijen üretim miktarını artırmaktadır. Kendisine en yakın miktarda oksijen üreten ağacın 6 katı oksijen üretebilmek tedir. Çin’de hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde , havanın temizlenmesinde çok olumlu faydalar sağladığı ispatlanmıştır. Günümüzde tüm dünyanın problemi olarak tartıştığımız küresel ısınma , paulownia ‘nın çevreye olan faydalarını bizlere hatırlatmaktadır. Avustralyada Önümüzdeki yıllarda başlayacak uygulamalar ile özel ağaçlandırma sahipleri çevreye sağladıkları faydalar değerlendirilerek “ carbon ceredit” isimli maddi hükümet desteği ile ödüllendirilecektir. Carbon Credit kapsamında birinci sırayı alan ağaç türü Paulownia’dır.

Bu özelliği ile Paulownia , endüstrileşmenin hızla arttığı metropollerde , fabrika alanlarında , sanayi sitelerinde değerlendirilmesi gerekli bir ağaç türü olarak ta karşımıza çıkmaktadır.

· Kuvvetli Kök Sistemi :

Kuvvetli ve derin kök yapısını dikildikten bir yıl içerisinde oluşturmaktadır. Hem kazık hemde saçak kök sistemine sahip olması toprağı tutma , erezyonu önleme özelliğini artırmaktadır. Toprağın 40 cm derininden beslenmesi , yanında diğer bitki türlerinin de yaşamalarına olanak tanımaktadır.

Çok hızlı büyümesi , güzel kokulu çiçekleri , dekoratif geniş yaprakları , düzgün gövde yapısı çok miktarda oksijen üretimi ve erezyonu önleme kabiliyeti, Paulownia ağacının peyzaj düzenlemelerinde , parklarda ,fabrika alanlarında , çiftliklerde ,sokak ve caddelerde baraj ve su havzalarında, toplu konut projelerinde ve daha pek çok uygulama alanlarında tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasındadır.

Paulownia Hızlı Büyüyen , geniş yapraklı bir ağaç türüdür. Dikiminin ilk 6 ayında 5-6 metrelik büyüme gösterirken , 2 metrelik güçlü bir kök yapısına sahip olabilirler. Kış aylarında yapraklarını döken Paulownia , ikinci sene bir şemsiye şeklini alırken 3 . senede olgun bir ağaç görünümündedir.

İyi yetiştirilmiş bir Paulownia ağacından , hafif budaksız , dengeli , kolay işlenebilen düzgün damarlı bir kereste elde edilir . Kamara, mobilya ,iyi kalitede kontra plak , kaplama , kağıt hammaddesi müzik aletleri yapımında ve daha pek çok alanda tercih edilen bir ağaç türü olan Paulownia özellikle Çin, Japonya ve Avustralya olmak üzere , son yıllarda Amerikada Büyük İlgi görmektedir.

Yüksek Miktarda nitrojen içeren geniş yaprakları sonbaharda döküldüğünde , toprak verimini artırdığı gibi besleyici değeri yüksek bir hayvan yemi olarak da kullanılabilir.

Derin kök yapısı Paulownia dikili alanlarda tarım yapılmasını da mümkün kılmaktadır.

Dikili olduğu alanlarda rüzgar şiddetini azaltmak nemliliği artırmak ve buharlaşmayı azaltmak suretiyle yetiştirilen ürünlerin %15 - %30 oranında daha fazla verim alındığı akademik çalışmalarla ispatlanmıştır.

Termal geçirgenliği test edilen kırk ağaç türü içinde en düşük olan Paulownia elektrik geçirgenliğinin de diğer ağaç türlerine oranla az oluşu nedeniyle çok iyi bir yalıtıcı malzemesidir. Hafif bir ağaç olmasına rağmen mükemmel bir ağırlık – dayanma oranına sahip olan paulownia çürümeye, bükülmeye ,kırılma ve çatlamaya karşıda dayanıklıdır. Kolay işlenebilirliği ,dekoratif mobilya ve tablolarda kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Oda sıcaklığında 25 günde %10 nem içerecek kadar kolay kuruyabilmesi fırınlama maliyetini ortadan kaldırmaktadır. Paulownia’nın erozyonu önlemesi, hava kirliliğini azaltması dikili olduğu toprakların nitrojen değerini yükselterek veriminin artmasına neden olması çevreye olan faydalarının sadece bir kaçıdır.

0 yorum: