Botanik Dünyası MERKEZ/KAHRAMANMARAŞ Tel: (505) 747 01 29 (532) 264 74 64

1 Adet Fide 3 TL

1 Yıllık Fidan 5 TL

2 Yıllık Fidan 15 TL

TOHUM

500'lük 1000'lik 5000'lik
20 TL 30 TL 100 TL

**Ayrıca toplu alımlarda fiyatlarda alınan miktara göre indirim olacaktır.**

5 Mart 2009 Perşembe

Paulownia Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Paulownia Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Adaptasyon Kabiliyeti çok yüksek bir ağaç türü olan Paulownia, ülkemizin pek çok iklim bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Dikilen meteryale göre iki ayrı Paulownia Plantasyon yöntemi uygulanmaktadır. Birincisinde 5-6 haftalık kılcal köklü fideler kullanılmaktadır. Diğerinde de 1 yaşındaki kök sistemine sahip boylu fidanlar.


· Fideler , 1yaşındaki fidanlara oranla daha hassas bakım ihtiyacı duyarlar ve ilk büyüme dönemlerinde azami itina gerektirmektedir. İlk bahar , yaz ve sonbahar başlangıcına kadar dikimi yapılabilir.

· Fidan dikimleri kış aylarında yapılmaktadır. Mevcut kuvvetli bir kök sistemine sahip olmaları nedeniyle , dikildikleri toprağa çabuk adapte olurlar, hızlı büyüme sürecine çok çabuk geçiş yaparlar. Beklenmedik dış koşullara karşı daha dayanıklıdırlar.

Her iki uygulamada da aşağıda belirtilen unsurlara dikkat edilmelidir :

Güneş Işınları

Paulownia , hızlı büyüme gösterebilmesi için büyüme mevsiminde güneş ışınlarına ihtiyaç duyar başka ağaçların gölgesinde ya da sınırlı miktarda güneş gören alanlarda iyi gelişim göstermezler .

Köklerine Hava Akışı – Göllenme

Köklerine oksijen akışı önemlidir. Tercihen az killi , kumlu , milli veya çakıllı , süzek , su tutmayan topraklar Paulownia Yetişrilmesinde daha elverişlidir. Dikim yapılacak alanların aşırı yağışlarda göllenmeye maruz kalmayan iyi drene edilmiş bölgelerde seçilmesi gerekmektedir. Aşırı killi topraklarda , toprağın iyileştirilmesi sağlanarak yapılan dikimler iyi sonuç vermektedir.

Su
Paulownianın yaz ortası ve sonlarında yüksek miktarda su ihtiyacı vardır. Yaz yağmurlarının az olduğu bölgelerde sulama yapılması mecburidir .

Taban Suyu
Yaz aylarında suya çok ihtiyaç duymasına ragmen , aşırı sulak , yer altı su seviyesi yüzeye çok yakın olan alanlara dikim yapılmamaktadır. Yer altı taban suyu seviyesi 1,5 metre ve daha derinde olmalıdır.

Isı
Kış aylarında ve bahar donlarında Tomentosa cinsi –20,-25 C dereceye kadar dayanım gösterir. İki sene sonunda soğuğa dayanıklı bir yapıya ulaşır.

Besin
İlk yıllarda uzun , düzgün bir gövdeye sahip olabilmesi için gübrelemeye ihtiyaç duymaktadır . sonraki yıllarada ağacın ihtiyaç duyduğu gübre miktarı daha azdır.

0 yorum: